Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?

Híreink Videó Twitter

Whippetekről nagyvonalakban

2017.03.31. 16:17

Sokan nem ismerik ezt a fajtát vagy azt hiszik, hogy növendék magyar agarat vagy angol agarat látnak. Pedig a whippet kivívta már a neki kijáró ismertséget, hisz ez a remek fajta a kutyák Ferrarija!

Hirdetés
Kisállat-biztosítás Online - Kutya, macska

Ahogy a Ferrari sem, ez a fajta sem való mindenkinek. Hogy miért nem? Hamarosan kiderül!

Nekem személy szerint 3 darab is van otthon, így eléggé testközeli tapasztalatokkal szolgálhatok róluk, ami előreláthatóan nem lesz minden elfogultságtól mentes :)

A fajtáról általában:

A X-es fajtacsoportba tartozó whippet egy 6-15 kiló között mozgó, 40-50 centi magas kutyafajta (amerikai kiállítási vonalon nem ritka a jóval magasabb és tömegesebb változatuk). Mintegy 100 éve jelent meg Angliában, valószínűleg az olasz agár és más terrierek kereszteződéséből, de elképzelhető, hogy a fáraókutya rokona, amelyet a rómaiak terjesztettek el Európában. Színét tekintve szinte bármilyen variációban előfordulhat, a feketétől és kéktől az ezüstön át a fehérig és krémszínűig, tarka foltokkal.
Gyakran versenyeztetik, hiszen a leggyorsabb kutyák közt tartják számon: 58km/órás sebességgel is képes száguldani, bár szerintem van az több is.

Nyugodt, barátságos állat a whippet, a nap nagy részében lustálkodik, azonban hűséges, és veszély esetén megvédi gazdáját. Játékos, kíváncsi, idősek szociális gondozásában is használják. Nem alkalmas kennelben, kertben való életre, termete és belső tulajdonságai miatt lakásban, házban könnyen tartható. Rövid szőre és az aljszőr hiánya miatt nem bírja a hideget. Elég csendes, szociális, társaságkedvelő lény, így nem lesz vele gond bent sem. 

Oldalakat lehetne teleírni róluk, hisz gyakorlatilag minden porcikájuk tökéletes. De nem fogok ennyit írni, inkább arról értekeznék, hogy mi az, amit én szeretek bennük a legjobban és kinek ajánlatos whippetet tartani.

Ahhoz, hogy hosszútávon elviseljuk egymást minden frusztráció nélkül, nagyon fontos, hogy legyen humorérzékünk. A whippetek nagyon okos kutyák, ezt nap mint nap bizonyítják is, de okosság alatt itt most nem a parancsszavakra reagálást értjük. Mivel önálló vadászatra tenyésztették, a döntéseket neki kell meghoznia a mező közepén, nem a gazdájának, ezért rettentően makacs lett. Ellenben képes a logikus gondolkodásra, kérés nélkül is összekapcsol a fejében dolgokat és nagyon gyorsan adaptálódik bizonyos helyzetekhez. Persze csak ha akar :) Ezért meglehetősen gyakran tudunk fura helyzetekbe bonyolódni és ha nem kezeljük kellő humorérzékkel, akkor hamar gyomoridegünk támadhat.

A vipikről tudni kell, hogy nagyon nagy bennük a megfelelési vágy. Mindent a gazdáért tesznek és nagyon vágynak az elismerésre. Egy whippet általában egy gazdás jószág, egy emberhez kötődik igazán egész életében. De hozzá nagyon. Ha megtalálta egy vipi az emberét, akkor onnantól ők lesznek a borsó meg a héja. Képes egy zsebkendőnyi területre is befészkelni magát, ha cserébe ott lehet a gazdi mellett. Ha whippetünk van, akkor felejtsük el azt, hogy egyedül vagyunk. Mindenhova követni fog.

Ha megsértjük valamivel, például a "haverjai" előtt leszidjuk, akkor képes napokig durcázni és megvonni tőlük a szeretetét. Ha mégis megpróbáljuk ilyenkor megsimogatni, akkor fejeket vág és arrébb vonul. Persze ezt nem lehet kibírni sokáig nevetés nélkül :)

De ami a legelképesztőbb velük kapcsolatban, hogy hihetelenül érzékeny lelkecskék. Minden apró kis rezdülésre reagálnak, olyanok, mint a tündérek, lágyan lebbennek tova. Ám ezek a tündérekhez hasonlatos bájos, szeretettel teli lények olyan gyorsan képesek ebből az állapotból átváltani gyilkológépekké, hogy azt még a Predator is megirigyelné. Legyen az labda, menekülő macska, frizbi, műnyuszi, egy pillanat műve lerombolniuk azt a képet, miszerint ők nem mások csak jóravaló kis tejbetök kutyusok, akik ülnek a gazdájuk "szoknyáján".

Imádatos lények, na.

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó termékeink:


Hozzászólások:

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Lépj be e-mail címeddel és jelszavaddal!

feliratkozom hírlevélre további hírek


RENDELÉSFELVÉTEL

A kosár üres

VEVŐSZOLGÁLAT

06 20 959 4244
munkanapokon 9-17 óra
között
vevoszolg@tapfutar.hu
Skype: tapfutar.hu
Hirdetés

LEGUTÓBB NÉZETT TERMÉKEK

Partnereink
Olcsó kutyatáp, macskaeledel, haltáp, egyéb állateledel és kisállat felszerelés országos házhozszállítással. Naponta megújuló kisállat hírek, képek és akciók.

RSS Kapcsolat Galéria Hogyan tudsz rendelni?
Jogi nyilatkozat Vevőszolgálat Ingyenes szállítás Hogyan válassz terméket?
Impresszum Vásárlási feltételek Vásárolj olcsóbban Linkajánló
Médiaajánlat Akciók Kérdezz szakértőnktől Mobil verzió
Adatvédelmi nyilatkozat Általános Szerződési Feltételek Elállási Nyilatkozat  OTP Simple - vásárlói tájékoztató

   
SzEK.org tagja
 
ÁRUmagazin.hu

Oké