Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?

Híreink Videó Twitter

Gyakori hibák, melyeket érdemes elkerülni, ha kezdő kutyás vagy 4. rész

2017.03.17. 14:11

Sajnos gyakran azok, akik kutyát vállalnak, nem olvasnak utána a szükségleteiknek és halvány lila gőzük sincs, hogy hogyan kell nevelni, lefárasztani, etetni őket. Ezeket szedtük össze nagy vonalakban.

Hirdetés
Kisállat-biztosítás Online - Kutya, macska

Megint személyes tapasztalatokkal jövök, bár ez a cikk most nem csak a kezdő kutyásoknak szól majd. Az elsőmásodik és a harmadik részben legfőképpen a kiskutyák neveléséről volt szó, de ebben a részben szóba kerülnek az alap hibák is, amelyeket azok a kutyatartók is esetlegesen elkövethetnek, akiknek már régóta van kutyájuk.

Az első ilyen a PÓRÁZ!

Nagyon sokszor találom magam olyan helyzetben, hogy pipiskedek a három pórázon lévő kutyámmal és próbálom menteni az életét (szó szerint) a közénk berohanó Fifikének. A legidősebb mentett kutyám, aki 9 évet nem velem élt, sajnos nem lett megfelelően szocializálva, így ha a kis falkánkba beszalad egy idegen kutya, azt azonnal, kérdés nélkül megtámadja. Tehát a szituáció rendszerint úgy néz ki, hogy az én kutyáim pórázon, én üvöltök a gazdinak, hogy fogja pórázra az övét/övéit, de ő csak bandukol nyugodtan tovább és odaböki, hogy "nem bánt". Na ezzel nem vagyok kisegítve, mert az enyémek viszont IGEN! És nem azért, mert neveletlenek, hanem azért, mert senki nem szereti, ha valaki kérdés nélkül odarobban. Ahogy az emberek sem viselik jól, ha a nyakukba akaszkodik az utcán egy vadidegen.
Tehát, ha valakinek a kutyái pórázon vannak, NE engedjük oda a mienket. Biztosan megvan az oka annak, amiért nem szabadon van, ha mindenáron barátkozni szeretnénk, kérdezzük meg, hogy lehet-e!
Nagyon sok sérülés megakadályozható ezzel, hisz gondoljunk csak bele, a támadás miatt sérülhet mindkét kutya, rosszabb esetben pedig valamelyik ebzet halálával is végződhet, ha olyan kutyával akad össze, aki jóval nagyobb és erősebb nála, és esetlegesen agresszív fajtársaival szemben.

A második a KUTYAFUTTATÓ!

Bevallom, én évente körülbelül kétszer ha tiszteletemet teszem a futtatóban, sajnos nekünk az kicsi, plusz biztonságosan visszahívhatóak, így tudok velük kirándulni menni, stb. De nem egyszer olvasom vagy tapasztalom, hogy valaki kérdezés nélkül bemegy a kutyájával oda úgy, hogy épp vannak bent más kutyák. Miért? Igen, a futtató mindenkié, ez tény, de ha abból a hasonlatból indulunk ki, hogy a természet mindenkié és mégsem rohanunk be egy falka oroszlán közé, akkor már megértjük, hogy mi lehet a gond azzal, ha csak úgy beállítunk a futtatóba a kutyánkkal. A futtatóban (tapasztalataim szerint) rendszerint a problémásabb kutyák vannak, olyanok, akiket épp rehabilitálnak, vagy olyanok, akiket lusta a gazda normálisan megnevelni, ezért pl. behívhatatlanok. Ha ezekből indulok ki, én máris nem fogom a sajátjaimat egyiknek se kitenni. A rehabos kutyát nem illik zavarni, a másikat meg valószínűleg nem fogja tudni kontrollálni a gazdi. Tehát először KÉRDEZ és ha engedélyt kap, akkor belép. Ha nemleges a válasz, akkor addig elmehetünk a közelbe is sétálni pórázon és megvárhatjuk, míg szabad lesz a futi. Otthon kell ilyenkor hagyni az egónkat, mert a kutyánk egészsége és élete is lehet a tét! Azt is gondoljuk át, hogy a tüzelő szukával szintén nem illik olyan helyeket látogatni, ahol több kutya is megfordul. Továbbá a tüzelő szukánkkal MINDIG pórázon közlekedjünk!

A harmadik a JÁTÉKLOPÁS!

Ha össze tudnám számolni, hogy mennyi labdát, frizbit és egyéb kültéri játékot vásároltam már össze a kutyáimnak, valószínűleg kiderülne, hogy titokban labda milliomos vagyok :) De hova tűnnek? Jó jó, egy csomót elhagyunk, mert véletlenül bevágom olyan kerítések mögé, ahonnan nem tudom előszedni, de ez ritkább. Viszont ami sokszor előfordul, az a játéklopás. Ha több kutya van együtt, elkerülhetetlen, hogy más kutya ne játszon a labdánkkal, ami nem feltétlenül rossz. Viszont az már igen, ha a gazdit nem érdekli az, hogy a kutyája bitorolja a frizbit, labdát, a sajátunk pedig ül a sarokban és unatkozik. Találkoztunk már olyannal is, hogy a gazda nem figyelt és szépen haza is vitték a nem túl olcsó kedvenc labdánkat, persze végül sikerült nagy nehézségek árán felhajtani, de az milyen már, hogy nekem kell kuncsorognom a saját labdám után? Plusz sokan elfelejtik, hogy a labda zsákmány és ha ketten vagy többen szaladnak utána, abból komoly baj is lehet. Tehát tessék ODAFIGYELNI a saját ebzetre és tudjuk tőle elvenni egy labdát és ne kelljen fél órát kergetőzni, mire odaadja.

A negyedik a NE NEVELD MÁS KUTYÁJÁT!

Hacsak erre felszólítást nem kapsz. Rengetegszer látom, hogy idegen gazdik úgy gondolják, hogy majd ők jobban tudják és lenyomnak és rendszabályoznak idegen kutyákat. Ha gondod van a másik kutyával, előbb szólj a gazdinak kedvesen, mutass rá a problémára, esetleg tanácsot is adhatsz, ha nyitott rá az illető, de ne gondols azt, hogy más kedvencével szemben megengedheted azt magadnak, hogy nekiállsz nevelni. Mindenki más módszerekkel neveli a kutyáját, ne szóljunk ebbe bele.

Az utolsó pedig a HÁGÁS!

Szintén nagyon gyakori jelenség, hogy az ivartalanított kanjaimra ráveti magát egy másik kan és hágást imitálva próbálja ledominálni. A gazdi pedig mit csinál? A távolban nevetgél a dolgon, egészen addig, amíg az enyéim rá nem fordulnak az övére. Az egyik kutyám is csinálta ezt ivartalanítás előtt, én nemhogy nem nevetgéltem a dolgon, hanem földig süllyedtem szégyenemben és próbáltam lerángatni és letiltani az enyémet. Sajnos gyakran gondolják ilyenkor a gazdik azt, hogy "majd egymás között elrendezik", de vannak olyan kutyák, akik toleránsabbak, nem szólnak ki vérmesen a másik kutyára, viszont szerencsétlenek a hátukon egy másik kutyával nem tudnak normálisan játszani és el van rontva az egész sétájuk. 

A legfontosabb az, hogy LEGYÜNK TEKINTETTEL másokra és legyünk empatikusak kicsit. Mindig gondoljuk át, hogy minket zavarna-e a dolog? Például ha épp wc-n lennénk és ránk nyitna bárki. Biztosan nem örülnénk, ahogy a kutyánk sem örül, ha kakilás vagy pisilés közben odatolakszik egy másik eb. Nekünk hogy esne, ha valaki elbitorolná a kedvenc tárgyunkat és nem adná vissza? Vagy hogyan esne, ha valaki a hátunkra ülne és úgy kellene jól érezni magunkat?
Nyugodtan kiindulhatunk magunkból, mert ami minket zavarna az valószínűleg a kutyákat is fogja. Ne tegyük ki ennek őket! 

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó termékeink:


Hozzászólások:

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Lépj be e-mail címeddel és jelszavaddal!

feliratkozom hírlevélre további hírek


RENDELÉSFELVÉTEL

A kosár üres

VEVŐSZOLGÁLAT

06 20 959 4244
munkanapokon 9-17 óra
között
vevoszolg@tapfutar.hu
Skype: tapfutar.hu
Hirdetés

LEGUTÓBB NÉZETT TERMÉKEK

Partnereink
Olcsó kutyatáp, macskaeledel, haltáp, egyéb állateledel és kisállat felszerelés országos házhozszállítással. Naponta megújuló kisállat hírek, képek és akciók.

RSS Kapcsolat Galéria Hogyan tudsz rendelni?
Jogi nyilatkozat Vevőszolgálat Ingyenes szállítás Hogyan válassz terméket?
Impresszum Vásárlási feltételek Vásárolj olcsóbban Linkajánló
Médiaajánlat Akciók Kérdezz szakértőnktől Mobil verzió
Adatvédelmi nyilatkozat Általános Szerződési Feltételek Elállási Nyilatkozat  OTP Simple - vásárlói tájékoztató

   
SzEK.org tagja
 
ÁRUmagazin.hu

Oké