Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?

Híreink Videó Twitter

Madártartás kezdőknek!

2017.03.10. 14:00

Ha lakásba szeretnénk díszmadarat vásárolni, ráadásul kezdők vagyunk, számos kérdés felmerülhet bennünk, mint például: milyen kalitkát vásároljunk, milyen felszereléseket szerezzünk be, mire ügyeljünk?

Hirdetés
Kisállat-biztosítás Online - Kutya, macska

A lakásban tartott madarakat kalitkában, illetve szobai röpdékben (volierekben) is tarthatjuk. Többféle kalitka közül választhatunk: négyszögletes, henger alakú, vagy kupolafedelű…
Arra kell csak ügyelni, hogy kisebb madarakat, mint például a díszpintyet vagy a hullámos papagájt, ne tartsuk kerek kalitkában.
Hogy könnyen tisztán tudjuk tartani a kalitkát, olyat válasszunk, melynek alja kihúzható! 

Milyen nagyságú kalitkát vegyünk?
A kalitka méretét a választott madárka mozgékonyságához, méretéhez, tollazatának hosszához igazítsuk! Vegyük figyelembe, hogy párban vagy egyedül érkezik hozzánk, valamint azt is, hogy szeretnénk-e őket a későbbiekben pároztatni? Próbáljunk olyan kalitkát választani, mely sok funkcióval van ellátva, tartós anyagból készült, és könnyen tisztítható!
Kalitkaméretek: pl. díszpinty, kanári esetében: 70cmx30cm –es alapterületű, 50-60cm magas kalitka, hullámos papagáj esetében: 80cmx40cm-es alapterületű, 50-60cm magas kalitka szükséges.
Nem szabad túl kicsi méretű kalitkát választani, melyben nincs elegendő mozgáslehetősége madarunknak, ugyanis ebben az esetben bágyadtak lesznek, ezenkívül csökken az aktivitásuk is.
A madár szórakoztatására helyezzünk el a kalitkába hintát, létrát, keljfeljancsit, és egyéb játékokat is!

Nélkülözhetetlen felszerelések
A kalitka nélkülözhetetlen tartozékai az etető-, és itatótál, az odú vagy fészekfülke, fürdőfülke, és az ülőfa. Az ülőfa olyan méretű legyen, hogy a madár majd át tudja ujjaival fogni azt! Felszerelésekor arra kell ügyelnünk, hogy ha megfordul rajta a madár, farok tollazata ne érje a kalitka szélét, valamint ugrani illetve repülni legyen kénytelen, ha rá szeretne menni! Olyan etető és itatótálat válasszunk, mely nehéz anyagból készül (pl. kerámia) így azt kedvencünk nem tudja majd felborítani! Vásárolhatunk olyat is, mely a kalitka falára akasztható, a lényeg, hogy ne borulhasson fel!
Az odú lehet nyitott pl. kanári esetében, félig nyitott vagy bebújó nyílással ellátott odú pl. díszpintyeknél, esetleg nyitható fedelű, bebújó nyílással valamint ülőrúddal ellátott fészek odúk: pl. hullámos papagáj esetében! 

Hová helyezzük?
A kalitkát napfényes helyre helyezzük, hiszen imádják azt! Leginkább az olyan világos helyiségeket szeretik, melyek nyugatra, dél-nyugatra néznek. Arra azért ügyeljünk, hogy tűző napra ne kerüljenek, pár óra napfürdőzés elegendő számukra. A kalitka akkor van a legjobb helyen, ha abban a napos órák alatt is van árnyék, és van hová elhúzódniuk kedvenceinknek, ha szeretnének.
Télen amikor kevesebb a napsütés, un. kvarclámpával pótolhatjuk a madarak D vitamin szükségletét! Az első napokban csak 1-2 percre kapcsoljuk be nekik, majd fokozatosan 5-10 percre növelhetjük naponta ez az időt! Itt is figyeljünk arra, hogy ne az egész kalitkát világítsuk be vele, legyen „menekülési útvonal”!

Takarítás
A kalitkát és annak kihúzható alját hetente mindig tisztítsuk meg, havonta pedig alaposan fertőtlenítsük is! Nátrium-karbonátos meleg vízzel alaposan súroljuk meg minden részét! Ajánlatos egy olcsóbb (akár kisebb) kalitkát is beszerezni, hogy a takarítás idejére át tudjuk őket abba tenni!

Egy kis testmozgás
A hullámos papagájt és a kanárit ne tartsuk folyamatosan csak a kalitkában, lefüggönyözött, becsukott ablaknál és ajtónál engedjük ki pár percre röpködni! Neki is jól esik egy kis mozgás, ezenkívül érdekesebbé is válnak számára a mindennapok. Nem fordul magába, nem lesz bágyadt!
Mialatt a madár repked, ki tudjuk tisztítani a kalitkát, adjunk neki friss vizet, és magvakat! Ezzel általában vissza is tudjuk csalogatni őt a kalitkába a reptetést követően!
A kiengedett madarak nagyon szeretnek a szobanövények pl. pálma, fikusz ágaira telepedni, leveli között kutatni. Egyes szobanövények azonban – mint pl. a primula – mérgezőek, erre rendkívül ügyeljünk!

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó termékeink:


Hozzászólások:

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Lépj be e-mail címeddel és jelszavaddal!

feliratkozom hírlevélre további hírek


RENDELÉSFELVÉTEL

A kosár üres

VEVŐSZOLGÁLAT

06 20 959 4244
munkanapokon 9-17 óra
között
vevoszolg@tapfutar.hu
Skype: tapfutar.hu
Hirdetés

LEGUTÓBB NÉZETT TERMÉKEK

Partnereink
Olcsó kutyatáp, macskaeledel, haltáp, egyéb állateledel és kisállat felszerelés országos házhozszállítással. Naponta megújuló kisállat hírek, képek és akciók.

RSS Kapcsolat Galéria Hogyan tudsz rendelni?
Jogi nyilatkozat Vevőszolgálat Ingyenes szállítás Hogyan válassz terméket?
Impresszum Vásárlási feltételek Vásárolj olcsóbban Linkajánló
Médiaajánlat Akciók Kérdezz szakértőnktől Mobil verzió
Adatvédelmi nyilatkozat Általános Szerződési Feltételek Elállási Nyilatkozat  OTP Simple - vásárlói tájékoztató

   
SzEK.org tagja
 
ÁRUmagazin.hu

Oké