Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?

Híreink Videó Twitter

Tények és tévhitek az agarakról

2017.02.24. 15:03

Tudtad, hogy az agár nem egy fajta, hanem egy gyűjtőnév, ugyanis rengeteg fajta agár létezik? És azt tudtad, hogy a legősibb kutyák közé tartoznak, ugyanis ők az egyetlen fajtacsoport, melyet a Biblia külön néven emleget és nem kutyaként aposztrofálja?

Hirdetés
Kisállat-biztosítás Online - Kutya, macska

Ez a téma olyan nagy és komplex (főleg számomra :) ), hogy oldalakat tudnék teleírni a legkedveltebb fajtacsoportommal kapcsolatos dolgokkal, de itt most csak a legtriviálisabb dolgokra fogok szorítkozni (remélhetőleg…).Néhány agár fajta a teljesség igénye nélkül


#1 tévhit

Gyakran előfordul velem a 3 whippetem sétáltatása közben, hogy megállítanak és megkérdezik, hogy milyen fajtájú kutyák ezek (már aki felismeri egyáltalán, hogy kutyák, rengeteg történetem van arról is, hogy őzikének, sárkánynak, wallabinak hiszik őket első blikkre, de volt már arra is precedens, hogy kifejezetten erősen bizonygatni kellett, hogy ezek az állatok tényleg, valóban kutyák). Whippet – mondom én. Ó! Azt hittem agár! – mondja ő. Ha épp jó pillanatomban kapnak el, pihent vagyok és jókedvű, akkor el szoktam nekik magyarázni, hogy az agár az csak egy gyűjtőnév, nagyon sokféle agár létezik. Ilyenkor mindig elkezdem sorolni, hogy ugye van afgán agár (azt általában mindenki ismeri), angol agár, orosz agár, lengyel agár, perzsa agár, spanyol agár, kis olasz agár és népünk büszkesége a magyar agár. Na itt általában már kerekednek a szemek, hogy tényleg? Mindig szomorúan konstatálom, hogy nemzeti fajtánk, amelynek komoly történelme van ennyire nincs a köztudatban.Magyar agárPodenco és spanyol agár (Galgo)


#2 tévhit


A következő kérdés általában az, hogy „De akkor sokat kell vele futni?” Sajnos én erre önkéntelenül mindig felröhögök, nem bántásból, tényleg, csak én meg a futás nem vagyunk barátok. Az összes agárfajta kérlelhetetlenül a leglustább kutyák közé sorolandó. Egész nap alszanak a kanapén vagy az ágyban, vagy egy pihe-puha pontján a lakásunknak, pontosan úgy, mint a macskák. Szerintem, ha felférnének a radiátorunkra, valószínűleg ott fetrengenék végig a napot, de így, hogy ez nem lehetséges, a takaró alatt bújnak meg. Persze nyilván velük is kell mozogni, főleg, ha sportolunk is velük valamit, de ha nem, akkor ez kimerülhet egy heti egyszeri nagyobb erdőzés vagy labdázás formájában. Ami viszont fontos, hogy ha sokáig nem tesszük ki őt izgalmaknak akkor depressziósak is lehetnek (értem ez alatt a műnyuszi kergetést vagy erdőben sétálást – természetesen ellenőrzött körülmények között, mert az agarak vadászkutyák, ha felrebben előttük egy préda, ember legyen a talpán, aki visszahívja ilyenkor és aztán retteghetünk, hogy kilövi-e a vadász vagy sem, vagy, hogy nem okoz-e kárt a másik állat életében).

Úgy kell őket elképzelni, mint a rövidtáv futókat. Kiérünk a lakásból, begyújtják a rakétákat, futnak 5000 km/óra sebességgel 1-2 percig aztán felőlük már mehetnénk is haza. Otthon pedig 0 km/óra sebességgel léteznek a kanapén. Nem igénylik azt sem, hogy állandóan foglalkoztatva legyenek, hogy „dolgozhassanak”, mint pl a border collie vagy vizslák.Skót szarvasagár (Scottish Deerhound)


#3 tévhit

A legkedvencebb tévhitem velük kapcsolatban az, hogy mindenki azt hiszi, hogy tejbetök népség az agár, mert csak aranyosan néz az emberre (itt hozzátenném, hogy az agarak szemmel kommunikálnak főleg, náluk az a szabály, miszerint kihívásnak veszik, ha szemezünk velük, nem él, ők egyfolytában az ember szemét bambulják), bújik, hiperfinom az illatuk (nincs aljszőrük, így kutyaszaguk sincs – én naponta meghallgatom valakitől, hogy a kutyám drogéria szagú, biztos naponta 3x samponozom meg parfümözöm, de a valóság ettől nagyon nagyon nagyon messze jár), bársony puhaságú, selymes a szőrük (ezen is mindig megy a meglepődés). De az igazság az, hogy az agarak vadászkutyák. Nem olyan vadászkutya, mint a vizsla, aki apportozza a lelőtt prédát, hanem a megölős fajta. Erre lettek kitenyésztve, és tekintve, hogy az egyik legősibb fajta, akivel az ember amióta az eszét tudja vadászik, igencsak beléjük van kódolva a dolog. Hazánkban csak és kizárólag érvényes vadászati vizsgával és engedéllyel rendelkező párossal (gazda és kutya) szabad agárral vadászni, ám sajnos ezt sokan megszegik. Az agár nem állja a vadat, hanem az agár maga az eszköz, mely leteríti azt, éppen ezért rendkívül öntudatos, önálló, logikus gondolkodásra képes állatok ők, hisz arra lettek kitenyésztve, hogy maguk döntsenek bizonyos helyzetekben, és ne parancsra cselekedjenek. Éppen ezért egy rendkívül intelligens fajtacsoportról beszélhetünk agár címszó alatt, bár ezt időnként jól titkolják :D, de ha a préda elkapásáról, esős időben a séta elkummantásáról, vagy a hűtő tetején lévő sütemény levarázslásáról van szó, hirtelen verhetetlenek lesznek agyban és olyankor simán okosabbak, mint egy ötödikes.WhippetOrosz agár - borzoi


Tehát:
- Az agár egy gyűjtőnév, mely sok fajtát foglal magába különböző fajtacsoportokból (X-es és V-ös), de vannak az FCI által nem elismert fajták is.
- Nem akarnak állandóan futni, 24-ből 22 órát masszívan átalszanak, ha hagyják őket
- Nagyon okosak
- Bújósak, illatosak, selymes a szőrük
- Vannak köztük antiallergén fajták
- Makacs, öntudatos jószágok
- Hihetetlenül ragaszkodnak azokhoz, akiket megszerettek (ezt a privilégiumot nem mindenki birtokolhatja, alapjáraton nem kedvesek az emberekhez, hanem visszahúzódóak, szeretetüket ki kell érdemelni – az enyémek, ha olyan valakivel találkoznak, akit még nem ismernek, de az illető közeledik feléjük, mit-ad-isten meg is szeretné őket simogatni, besorolnak a hátam mögé, mint a gyerekek és megszeppent arckifejezéssel pislognak a lábam mögül :D )
- Határozottan különböznek a kutyáktól: a szívük pl nagyobb, gyorsabban ver, a vérképük is sokban eltér a többi kutyafajtáétól
- Minden fajta más és más tulajdonságokkal és jellemzőkkel bír, agár és agár között borzasztóan nagy különbségek lehetnek.
- Csodálatos fajta, de nem való mindenkinek, aki egy olyan kutyát szeretne, aki feltétel nélkül engedelmeskedik és lehet ugráltatni ész nélkül, az ne akarjon agarat. Aki viszont egy szeretetteljes, bújós, ragaszkodó, elegáns, okos társat szeretne és még humorérzéke is van, fontolja meg, hogy valamely fajtáját választja az agaraknak :)Afgán agárPerzsa agár - Saluki

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó termékeink:


Hozzászólások:

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Lépj be e-mail címeddel és jelszavaddal!

feliratkozom hírlevélre további hírek


RENDELÉSFELVÉTEL

A kosár üres

VEVŐSZOLGÁLAT

06 20 959 4244
munkanapokon 9-17 óra
között
vevoszolg@tapfutar.hu
Skype: tapfutar.hu
Hirdetés

LEGUTÓBB NÉZETT TERMÉKEK

Partnereink
Olcsó kutyatáp, macskaeledel, haltáp, egyéb állateledel és kisállat felszerelés országos házhozszállítással. Naponta megújuló kisállat hírek, képek és akciók.

RSS Kapcsolat Galéria Hogyan tudsz rendelni?
Jogi nyilatkozat Vevőszolgálat Ingyenes szállítás Hogyan válassz terméket?
Impresszum Vásárlási feltételek Vásárolj olcsóbban Linkajánló
Médiaajánlat Akciók Kérdezz szakértőnktől Mobil verzió
Adatvédelmi nyilatkozat Általános Szerződési Feltételek Elállási Nyilatkozat  OTP Simple - vásárlói tájékoztató

   
SzEK.org tagja
 
ÁRUmagazin.hu

Oké